Helsegruppen NEMUS

Akromio-klavikulær ledd artrose / AC-ledd artrose

Akromio-klavikulær leddet (også kalt AC- leddet) ligger oppå skulderen der kravebeinet og den øvre delen av skulderbladet møtes. Leddet har forholdsvis liten bevegelighet, men har likevel en viktig stabiliserende funksjon. I AC- leddet kan det oppstå artrose, også kalt ”slitasje”, men dette trenger ikke være årsaken til smerter i dette leddet.

Årsak:
Artrose oppstår vanligvis som en normal aldringsprosess i leddet, men kan også være et resultat av repetitive bevegelser over lang tid som ved f.eks. hyppig tung vektløfting og gjentatt AC- leddskade.

Symptomer:
Smertene kommer gjerne etter feilbelastning. Lokal ømhet kjennes over AC- leddet og  bestemte bevegelser, spesielt å føre armen over til motsatt skulder, er smertefullt. Smertene kan beskrives som verkende og murrende, og det kan være vondt å ligge på skulderen. Av og til kan man se en veldefinert masse liggende over AC- leddet. Dette er en akromio-klavikulær cyste som ofte er smertefri, og kan oppstå i forbindelse med AC- ledd artrose.

Vurdering:
Det er viktig å finne rett smertekilde for dine plager. En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Dersom det er behov for røntgen eller annen billeddiagnostikk vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut kunne rekvirere dette. Diagnostisk ultralyd er det flere klinikker i NEMUS som utfører.

Behandling:
Behandling fokuserer på funksjonbedring og smertelindring. Vi har klinisk erfaring med at bevegelighetstrening, inkludert mobilisering av AC leddet, samt styrketrening av omkringliggende muskulatur, kan være nyttig. Injeksjonsbehandling kan være aktuelt, og kan også fungere som en diagnostisk test. Det kan være en fordel om dette gjøres ultralydveiledet. 
La din behandler i NEMUS hjelpe deg til å få bedre funksjon i skulderen.

Hva kan du gjøre selv?
Gjør det du kan for å opprettholde bevegelighet og styrke i skulder, nakke og brystrygg. For å dempe smertene kan en ispose legges på skulderen i 15 minutter av gangen, og du kan ha nytte av smertestillende medikamenter for å lindre smerter. Unngå ensidig belastning spesielt over skulderhøyde, og jobb for å ha en god holdning, med skuldrene trukket bak og ned. Det er viktig å ikke slutte å bruke skulderen.

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.