Helsegruppen NEMUS

Prolaps nakke

Prolaps nakke

Utposningen på mellomvirvelskivene kan legge press på nervene i nakken og kan gi refererende symptomer ned i armene i form av smerte eller funksjon. En nervepåvirket nakke prolaps oppleves ofte som svært smertefullt.

Årsak:
Prolaps i nakken oppstår som regel etter langvarig belastning på nakken. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som beholder fleksibiliteten i nakken. En nakke prolaps kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Den gelelignende vesken som er sentrert i skiven kan da gli ut av riften og lage en prolaps. Nakke prolaps er mer vanlig hvis det er familiær disposisjon eller hvis pasienten røyker.

Symptomer:
En nakke prolaps kan gi utslag for smerter, nummenhet eller svakhet i nakke, skulder, armer, bryst og hender. I sjeldne tilfeller kan midtstilt nakke prolaps føre til svakhet og prikking i andre deler av kroppen, inkludert beina.  Nedsatt funksjon og bevegelse av nakke er vanlig.

Vurdering:
Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Dersom man ikke oppnår bedring innen de første behandlingene vil pasienten bli videresendt til MR eller til en legespesialist.

Behandling:
Majoriteten av prolapser i nakken trenger ikke operasjon og kan behandles konservativt. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av smertens varighet og utbredelse. Anbefalte bevegelser, traksjon, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter er noen av tiltakene som blir vurdert.

Hva kan du gjøre selv?
Forskning viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å prøve å unngå store løft eller vridninger av overkroppen.  En prolaps skaper ofte betennelsesreaksjoner i området. Det anbefales å ise ned 15 minutter om gangen for en smertelindrende effekt. Reseptfrie smertestillende medikamenter kan også bli brukt i den akutte fasen. Ved kraftige smerter anbefales kontakt med fastlegen for smertelindring.

Forebygging:

  • Sørg for god arbeidsstilling
  • Hold deg i form gjennom variert aktivitet
  • Stump røyken
  • Søk trivsel rundt arbeids- og livssituasjon

 

 

 

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.