Helsegruppen NEMUS

Mange gravide har bekken- og ryggsmerter

Mange gravide har bekken- og ryggsmerter

Smerter i korsrygg og bekken er en av de vanligste årsakene til sykemelding hos gravide. Nyere forskning viser at kvinner som har født flere barn har større risiko for å utvikle bekkenplager. Videre viser forskning at hyppigheten av bekken- og ryggplager øker jo lenger ut i svangerskapet en kommer. Vektøkningen på fremsiden av kroppen vil også endre belastningen på muskler og ledd. I de tilfeller hvor kvinnens kropp ikke klarer å tilpasse seg disse endringene, kan det oppstå ubalanse i bevegelsesapparatet.

Kvinnens kropp påvirkes av hormonelle forandringer under svangerskapet. Dette påvirker leddene i bekkenringen og gjør de mer utsatt for funksjonsforstyrrelser. På bakgrunn av informasjon fra pasienten og kliniske tester kan vi i Helsegruppen NEMUS raskt vurdere graden av bekkenplager og gi anbefalinger om hvilke tiltak som kan være fornuftige.
Funksjonsforstyrrelser i bekkenet vil påvirke muskulatur i området rundt bekken og korsrygg. Derfor er det ikke uvanlig at gravide har plager i både ledd, sener, leddbånd, bindevev og muskulatur i korsrygg og bekken.

Kiropraktikk – Fysioterapi – Akupunktur

Kiropraktikk, fysioterapi og akupunktur er alle vanlige behandlingsformer for gravide med bekken- og ryggsmerter. Disse behandlingsformene vil i mange tilfeller utfylle hverandre, og et samarbeid mellom kiropraktor, fysioterapeut og eventuelt akupunktør kan i mange tilfeller være fornuftig. Som primærkontakt på muskel- og skjelettplager, vil kiropraktoren kunne vurdere hvilken behandlingsform som er best egnet for den enkelte.

Selv om bekkenplager er den hyppigste årsaken til at gravide søker hjelp, har vi også god erfaring i å hjelpe gravide som plages med hodepine eller svangerskapskvalme. Utover dette kan vi gi fødselsforberedende akupunktur (”modning”) og veiledning i bekkenbunnstrening.

Vanlige symptomer ved svangerskapsrelaterte bekken- og ryggplager

 • Smerter lokalisert til rygg, bekkenledd bak og/eller skambenet foran
 • Generell ømhet og verk i bekkenledd og omkring liggende bløtvev (muskler, bindevev, sener og leddbånd)
 • Smertene kan kjennes mer som stikk i lokale punkter i bakre bekkenledd, men kan også gi utstrålende smerter til bena, lyske/hofte og korsrygg
 • Smerter kan være relatert til belastning, og kan tilta utover dagen, og forverres
  med gange. Dette lindres typisk ved ro og hvile
 • Smertene kan også forverres ved å sitte lenge og lindres ved gange og lett bevegelse
 • Man kan også føle seg stiv og ha nedsatt bevegelse i rygg/bekken

Gode råd til den gravide

 • Hold deg i form gjennom lystbetont og variert fysisk aktivitet i forkant og
  under graviditeten
 • Sunt kosthold under svangerskapet og ved amming
 • Skift stilling ofte. Bevegelse og variasjon er viktig. Lytt til kroppen din!
 • Unngå tunge løft, særlig med vridning
 • Tenk på avspenning og ledig gange
 • Pust med magen, selv om det etter hvert blir dårlig med plass
 • Ha en pute mellom bena når du ligger på siden, eventuelt også under magen.
 • Unngå sitte med kryssede ben
 • Skli-laken i sengen og skli-underlag i bilsetet kan gjøre det enklere å bevege seg.

NEMUS kan hjelpe deg

I Helsegruppen NEMUS har vi god erfaring med behandling av gravide. Vi anbefaler gravide med bekkenplager å ta kontakt med en kiropraktor for å få bekkenet undersøkt. Det kan også være nyttig å få spesifikk treningsveiledning, samt holdnings- og gangveiledning av en kyndig fysioterapeut. For å unngå unødvendige plager og komplikasjoner, er det viktig å passe på at bekkenet fungerer og beveger seg optimalt både under graviditeten og under fødselen. Små justeringer kan øke livskvaliteten betraktelig. Helsegruppen NEMUS har en tverrfaglig tilnærming på denne type plager. Kiropraktorer, fysioterapeuter og akupunktører ved våre klinikker står klare til å hjelpe deg med svangerskapsrelaterte plager. Oppsøk hjelp slik at du kan få en bedre hverdag som gravid både hjemme og på jobb. Riktige råd og veiledning kan gjøre hele forskjellen.

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.