Helsegruppen NEMUS

Prolaps korsrygg

Prolaps korsrygg

Årsak
For de fleste kommer smertene plutselig og nærmest uten forvarsel, men oftest oppstår et prolaps som et resultat av en langvarig prosess. Man får veldig sjeldent et prolaps i en ellers sunn skive. Dette kan skyldes slitasjeforandringer, men trolig er arvelig disponering den viktigste enkeltfaktoren.
Slitasjeforandringer kan for eksempel skyldes tunge løft, dårlig holdning, dårlig sittestilling, og lite trening. Mangelfullt kosthold kan også spille en rolle. Belastningene gjør skiven delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler mer. Da kan ellers enkle bevegelser som å bøye seg ned til gulvet, vri overkroppen eller hoste være nok til å utløse akutt smerte.

Symptomer
Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. Nervene som går ned i beina og sender informasjon til muskler og ledd kommer ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps kan føre til press på disse nervene og gi symptomer ut i bena i form av smerte, nummenhet og nedsatt kraft. Nøyaktig hvilke plager du får, og hvor plagene merkes, kommer an på hvilken nerve som kommer i klem.

Vurdering
En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. Ved mistanke om et prolaps vil kiropraktoren eller legen din henvise deg til en MR undersøkelse, som er den beste undersøkelsesmetoden for å vurdere skiveprolapser. I sjeldne tilfeller kan et prolaps trykke på de nervene som går til urinblæra. Dette kan føre til at du mister kontroll over vannlatingen og avføringen (forstoppelse eller lekkasje). I disse tilfellene er det viktig å oppsøke sykehus straks da dette kan føre til en ikke reversibel skade.

Behandling
Prolaps behandles primært med trening, traksjon og muskelavslappende teknikker og de fleste prolaps-pasienter føler normalt stor bedring med denne type behandling etter 4-6uker. Hvis ikke denne behandlingen fører frem bør operasjon vurderes av en kirurg. Ryggsmerter forårsaket av et prolaps, uten utstråling til ben, blir sjelden bedre av operasjon og forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn operativ behandling på sikt.
Kiropraktorer, på lik linje med leger, kan henvise pasienter til sykehus eller legespesialister hvis man ønsker en vurdering for mulig prolapsoperasjon.

Hva kan du gjøre selv
De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske over tid. I perioden når man sliter med mye smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. Det er vanlig at denne lidelsen gir mest symptomer når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene. Det er viktig å komme seg raskt i aktivitet når man har fått et prolaps, da dette vil myke opp ledd og aktivere rygg- og magemuskulaturen. Unngå tunge løft samt anstrengende bøyning- og vridningsbevegelser. For noen kan avkjøling med ispose lindre smertene. Det er lurt å lytte til kroppens beskjed. Det som gjør vondt bør unngås, men man bør holde seg i bevegelse opp til smertenivå.

Forebygging
Den beste måten å unngå slitasjeforandringer i mellomvirvelskivene, som igjen kan føre til et prolaps, er trening og aktivitet. Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du bremse en eventuell slitasje i ryggen. Unngå bevegelsene som skaper smerte og gjør mer av aktivitetene som ikke gjør vondt. Begrenser man feil/dårlig sittestilling og gjør mer aktivitet som styrker ryggen vil mange kunne unngå problemer.

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.