Helsegruppen NEMUS

Vondt i kjeven

Vondt i kjeven

Kjeveplager, også kjent som Temporo Mandibulær Dysfunksjon (TMD) omfatter alle symptomer og problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, kjeveleddet og/eller tilhørende strukturer. Studier antyder at rundt 5% av befolkningen søker behandling for en TMD, men langt flere har plager.
Det sies at kjeven (TMJ eller Temporo Mandibular Joint) er kroppens mest komplekse ledd. Og med sentrale funksjoner slik som tygging, kommunikasjon og pust er det avhengig av flere samarbeidspartnere. Lokalt finner vi et intrikat samspill mellom kranienerver, muskulatur, leddbånd, leddskive og bindevev. Kjeveleddene er det eneste leddet i kroppen som kan bevege seg 3-dimensjonalt, og all bevegelse på en side vil påvirke motsatt kjeveledd.

Årsaker:
Kjeveplager kan deles opp i strukturelle og funksjonelle plager. Strukturene som er involvert er leddskiven, leddkapselen, muskulatur og nerver. Smerten kommer ofte gradvis, og skyldes en rekke ytre faktorer, som negativt stress, bittfeil, gnissing av tenner (bruxism), nakkeplager og holdning. Dette gir de funksjonelle plagene. I sjeldne tilfeller kan kjeveplagene skyldes sykdom, som for eksempel revmatisme og trigeminusnevralgi. TMD kan også forekomme etter en ulykke, for eksempel i forbindelse med en nakkesleng eller slag mot hodet eller haken.

Symptomer:

 • Klikkelyder i kjeven
 • Gnissing/biting av tennene (bruxisme)
 • Problemer med å åpne eller lukke munnen
 • Vondt i kjeven, hodet eller ansikt
 • Sliten følelse i kjeven; ofte om morgenen

 

 • Hodepine
 • Nakkesmerter
 • Svimmelhet
 • Tannsmerter
 • Bihulesmerter
 • Dotter i ørene
 • Øresus/tinnitus

 

Vurdering:
De fleste av årsakene over kan behandles på din NEMUS-klinikk av en kiropraktor eller fysioterapeut. Når du ringer, si hvor du har vondt, og du vil få time hos en med relevant erfaring. Vi foretar en grundig sykehistorie og undersøkelse, der vi vurderer hvilke årsaker som er aktuell for din problemstilling. Dersom det er behov for henvisning til røntgen, MR eller lege kan vi også hjelpe til med det.

Behandling:
Vi bruker forskjellige bløtvevs- og bindevevsteknikker, kombinert med tøyning, mobilisering, avspenning, øvelser, råd og veiledning. Samtidig ser vi på helheten, og inkluderer behandling av både nakke, skuldre og midtrygg for å få kjeven til å fungere bedre. I mange tilfeller kan det være nyttig med et tverrfaglig samarbeid med din tannlege. Vi samarbeider også med psykolog, særlig ved kjeveplager grunnet langvarige stress eller mentalt belastende situasjoner.

Hva kan du gjøre selv?
I den akutte fasen, kan det være lindrende med is over smerteområdet (15 minutter en gang hver time). Det er mest effektivt ved leddskive- eller leddkapselsmerter. Unngå høy og hard mat, og tyggis.
Din NEMUS-behandler kan også instruere i en rekke øvelser, både for å bedre funksjon og for å forebygge.

Forebygging:
De fleste kjeveplager er relatert til biting av tenner og muskulære spenninger. Avspenning er derfor viktig – forsøk å pust med magen, la tungen hvile, og unngå biting av tenner. Kjevespenninger kan også være relatert til smerte, enten i kjeven eller andre steder. Her kan vår behandling være forebyggende.  Om du opplever gnissing (bruxisme) eller biting på natten, kan det hjelpe med bittskinne som du kan få gjennom tannlegen. Å jobbe med bedre og dypere søvn vil også være forebyggende.

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.