Helsegruppen NEMUS

Closed lock / Kjevelås / kjevesperre (Anterior diskusdislokasjon uten reduksjon)

Closed lock / Kjevelås / kjevesperre (Anterior diskusdislokasjon uten reduksjon)

Årsak
Det er flere mulige årsaker til at kjeven låser seg og ikke kan åpnes skikkelig. Muskelspasmer i kjevemusklaturen kan hindre full gapeevne og kjeven føles låst. Dette kan for eksempel forekomme etter man har fjernet en visdomstann. Men, en ekte closed lock kommer av at leddskiven eller diskus som den også kalles, kiler seg fast i forkant av kjeveleddet. Dette blokkerer bevegelsen når man skal gape og resulterer i at man typisk maks klarer å åpne munnen 25mm. Det er som regel også smertefullt. Andre årsaker kan være kraftig slitasje i kjeveleddene, leddgikt, betennelse i kjeveleddet eller traume.

Symptomer
Closed lock kjennetegnes med at man ikke klarer å gape mer enn ca 25mm samtidig med at det er vondt i kjeveleddet.

Vurdering
Dersom du opplever at kjeven har låst seg og i tillegg har hevelse og/eller føler deg dårlig kan det være du har fått en infeksjon. Dette kan skje etter tannbehandling hos tannlege. Det er da viktig med rask vurdering hos tannlege.
Dersom du har problemer med å gape skikkelig og føler deg ellers frisk vil kiropraktor være i stand til å vurdere hvilken behandling som er mest gunstig for deg.

Behandling
Behandlingen styres av hva som er den faktiske årsaken til kjevesperren. Vi bruker ulike muskel- og leddteknikker avhengig av hva som trengs. Dersom situasjonen tilsier det vil terapeuten henvise deg videre til for eksempel kjevekirurg.
Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

Hva kan du gjøre selv?
Dersom du opplever smerter i kjeven eller området rundt kan man først forsøke å ise ned området. Bruk en ispose eller en pose frosne erter, legg den i et kjøkkenhåndkle og kjøl så ned området der det gjør vondt. Du kan ise ned området i ca. 10 minutter. Du kan også forsøke reseptfrie smertestillende medikamenter som Paracet eller Ibux, enten hver for seg eller i kombinasjon.
Du bør ikke forsøke å tvinge kjeven opp.

Forebygging
I noen tilfeller vil en bittskinne hjelpe. Dette kan tannlegen din hjelpe deg med. Dersom man biter eller skjærer tenner om natten kan det hjelpe å være bevisst på å ikke bite tennene sammen på dagtid da denne vanen kan «tas med» over i søvnen. God søvnhygiene er derfor viktig. (Unngå pc/ipad på sengen før man skal sove.) Øvelser for å normalisere ubalanse i kjevemuskulaturen kan være med å forebygge kjeveplager og dermed også kjevesperre.

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Sandnes, Mandal, Kristiansand, Arendal, Kongsberg, Horten, Nøtterøy, Tønsberg, Asker, Oslo, Kløfta, Lørenskog, Lillestrøm, Nittedal, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.