Helsegruppen NEMUS

Nakkehodepine / Cervikogen hodepine

Nakkehodepine / Cervikogen hodepine

Nakkehodepine/ cervikogen hodepine er en ensidig hodepine der man har klare holdepunkter for at smertene stammer fra nakken. Denne type hodepine er vanligere hos kvinner enn hos menn og befolkningsstudier viser at 0,4-4% lider av denne tilstanden.

Årsak
Smertene kan stamme fra flere strukturer i nakken, men ofte skyldes det nedsatt bevegelighet i øvre del av nakken eller brystryggryggen. Dette kan skyldes slitasjeforandringer, skade eller sykdom i området, men oftest stammer det fra ensformig belastninger og holdningsproblematikk. Smertene kan også stamme fra mellomvirvelskivene, blodårene og nervene i nakkeområdet.

Symptomer
Nakkehodepine (oftest) ensidig og smerten starter som regel i nakken med utstråling mot det ene øyet eller tinningen, der den er mest intens. Den kan fremprovoseres av nakkebevegelser eller trykk på strukturer i nakken.  Man kan også oppleve smerter mot skulder og arm på samme side. Styrken varierer, men pasienter med denne type hodepine opplever normalt konstant smerte. Anfallene kan vare i flere døgn.

Vurdering
En kyndig behandler foretar en grundig anamnese og undersøkelse. Karakteristisk for sykehistorien er ensidig hodepine som ofte avhenger av hodestillingen eller bevegelser i nakken. Undersøkelse viser ofte nedsatt bevegelse i øvre nakkeregion med stram omkringliggende muskulatur. Trykk på disse strukturene reproduserer ofte hodepinen. Bildeundersøkelse av hjernen eller nakken er sjelden nødvendig.

Behandling
Instruksjon i avspenning og riktig bruk av nakke og rygg er viktig. De fleste pasienter vil ha god nytte av et treningsprogram som er tilpasset den enkeltes fysikk og nivå. Vanlig bløtvevsbehandling (massasje) har liten dokumentert effekt. Manipulasjonsbehandling for å frigjøre låsninger og nedsatt bevegelse i nakke og rygg har vist god effekt. Smertestillende og betennelsesdempende medikamenter kan også ha god effekt i perioder med store smerter.   Andre behandlinger som blir brukt mot denne type hodepine er terapeutisk nerveblokader og injeksjoner av botulinumtoksin.

Hva kan du gjøre selv?
Avspenningsøvelser og lett yoga, samt variert fysisk aktivitet anbefales. Be en kyndig behandler se på, og evt, korrigere arbeidsstillingen din slik at du unngår unødvendig belastning på nakke og rygg. 

Forebygging

  • Unngå ensidig bruk av nakken, som for eksempel å sitte med hodet i en vridd stilling over tid.
  • Avspenningsøvelser
  • Variert fysisk aktivitet
  • Tilrettelegging på arbeidsplassen

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.