Helsegruppen NEMUS

Plantar fascitt/hælsmerter

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien. Bindevevet er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne. 

Se video under om plantar fascitt:

Årsak
Lidelsen skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag, ofte i kombinasjon med dårlig fottøy. Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt.  Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet. Over tid kan plantar fascitt bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for plantar fascitt er at smertene varer i lange perioder. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder. Man regner med at ca. 10 % av befolkning vil få plantar fascitt i løpet av en livstid og dette gjør det til en av de vanligste fotlidelsene.

På et røntgenbilde synes det i blant en hælspore. Hælsporen dannes på grunn av stress på festet til plantarfascien.  Mange kan ha plantar fascitt uten hælspore, og mange kan ha hælspore uten å ha smerter. Det er ikke hælsporen som gjør vondt, men selve lidelsen.

Symptomer
Hælsmerten kan føles skarp som knivstikk på undersiden av foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund. Hvis man står eller går lenge, så kan smerten kjennes mer som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av helen. Hælsmertene kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan gå.

Undersøkelse
En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt.

Behandling

  • Ved akutte tilfeller kan plantar fascitt behandles ved at du avkjøler og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling.
  • Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra hælen og gi foten støtte og redusere trykk.
  • Plantar fascitt kan også behandles med bløtvevsteknikker av foten. Noen klinikker tar i bruk Graston (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og muskulering/bindevevsteknikker.
  • Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv:

  • Bruk hensiktsmessig skotøy med god oppbygning
  • Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter. Varme kan kjennes godt ved mer langvarige smerter.
  • Unngå langvarig jogging eller gange på hardt underlag, alternativt sykle eller svømme.
  • Strekkøvelser og styrking av musklene i fotbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten. Du kan få spesifikke øvelser av din NEMUS-behandler.

Forebygging:

  • Bruk godt fottøy med god oppbygning, gjerne med spesialtilpassete såler.
  • Varier aktivitetene som gåing og løping med sykkel og svømming

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.