Plantar fascitt/hælsmerter

Plantar fascitt/Hælspore

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien eller seneplaten. Plantarfascien er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne.

Årsak

Plantar fascitt skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag, ofte i kombinasjon med dårlig fottøy. Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt. Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet. Over tid kan plantar fascitt bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for plantar fascitt er at smertene varer i lange perioder. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder. Man regner med at ca. 10 % av befolkning vil få plantar fascitt i løpet av en livstid og dette gjør det til en av de vanligste fotlidelsene.

Hælspore

På røntgenbilder kan det av og til forekomme en hælspore. Hælsporen dannes på grunn av stress på festet til plantarfascien. Man kan ha plantar fascitt uten hælspore, og man kan ha hælspore uten å ha smerter. Det er ikke hælsporen som gjør vondt, men festet til plantar fascien.

Symptomer

Plantar fascitt kan føles som skarpe knivstikk på undersiden av hælen. Det er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund. Hvis man står eller går lenge, kan smerten kjennes mer som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av helen. Plantar fascitt kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan gå.

Undersøkelse

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt. Diagnosen kan stort sett stilles ved en klinisk undersøkelse, men av og til er bildediagnostikk nødvendig. Plantar fascitt kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR-undersøkelse. Hælspore kan man også se på vanlige røntgenbilder.

Behandling

Ved akutte tilfeller kan plantar fascitt behandles ved at du avkjøler og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling.

Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra plantar fascitt og gi foten støtte og redusere trykk.

Plantar fascitt kan også behandles med bløtvevsteknikker. Noen klinikker tar i bruk instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM), trykkbølge og andre bindevevsteknikker.

Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv

Bruk hensiktsmessig skotøy med god oppbygning og støtdemping.

Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter.

Unngå jogging eller lange gåturer på hardt underlag. Alternativt trening som å sykle eller svømme anbefales.

Strekkøvelser og styrking av musklene i fotbuen kan hjelpe å avlaste bindevevet under foten. Du kan få spesifikke øvelser av din NEMUS-behandler.

Forebygging

Bruk godt fottøy med god oppbygning, gjerne i kombinasjon med innleggssåler.

Varier aktivitetene som gåing og løping med sykling og svømming.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.