Helsegruppen NEMUS

Mortons nevrom/nummenhet i tærne

Mortons nevrom er en godartet vekst eller fortykkelse av en nerve som går til tærne. Nevromet også kalt en nerveknute) er mest vanlig mellom 2. og 3. eller 3. og 4. (1. tå er stortåen og 5. tå er lilletåen). Mange kilder anser det ikke som et virkelig nevrom, men heller som en fibrøs vevsdannelse rundt nerven.

Årsak:                                                         
Nerven som går til tærne kan bli utsatt for trykk og klem - noe som skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nervens polstring danner en kul, også kalt nevrom, som igjen klemmer på nerven innenfor. Mange mener at kvinner som går med høyhælte og /eller trange sko kan være spesielt utsatte.

Symptomer:                                                                    
Typiske plager med Mortons nevrom er smerter under eller over tåballen og  nummenhet og prikking ut i tærne. Mange får ubehag når de går, ofte etter kort tid. Smerten varierer fra person til person. Noen opplever en skarp sterk smerte, ofte beskrevet som en rødglødende nål, som kan komme plutselig når de går.

Vurdering:
Det er ingen tegn til hevelse, fargeforandring  eller nedsatt bevegelse av foten, men dersom man påfører et  trykk av tærne(metatarsalhodene) kan  det reprodusere symptomene.  Mortons nevrom kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR-undersøkelse.  Rekvisisjon kan gjøres av en manuellterapeut, kiropraktor eller lege.

Behandling:  
Behandlingen vil avhenge av alvorsgraden og varigheten av symptombildet. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt og se om en spesialtilpasset innleggssåle kan avlaste forfoten og nevromet.  Behandling av stive ledd i foten med manipulasjon og bløtvevsteknikker for å myke opp på muskler og sener kan noen ganger minske trykkket på nerven og lindre symptomer. Hvis dette ikke fører frem kan man forsøke kortisoninjeksjoner eller injeksjoner av alkohol. Det gjøres fortrinnsvis av en lege.  Mislykkes disse tiltakene kan en manuellterapeut, kiropraktor eller lege sende deg videre for kirurgisk vurdering.        

Hva kan du gjøre selv? 
Når man først har fått Mortens nevrom, må man forsøke å unngå det som forverrer problemet. Ved lette symptomer kan man først forsøke avlastning av foten, endre fottøy til mer vide sko, unngå høyhælte sko og aktiviteter som forverrer symptomene, inntil bedring foreligger. Man kan forsøke såler  eller en liten pute som støtter tverrbuen som kan avlaste trykket på nerven og dempe smertene. Lindrende tiltak som is eller varme kan forsøkes, men her bør du rådføre deg med din lege, fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut om hva som vil være hensiktsmessig for deg.

Forebygging:
Da årsaken til Mortons nevrom i mange tilfeller er ukjent vil det være vanskelig å finne de rette tiltakene for å unngå å få det. Har man hatt Mortons nevrom tidligere vil det være viktig å unngå det man antok var årsaken. Gode sko for foten, som ikke gir trykk eller press på fremre del av foten/tærne, kan for mange være av stor betydning.                           

                          
                                     

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.