Helsegruppen NEMUS

Hofteartrose

Hofteartrose

Hofteartrose (også kalt cox artrose) er reduksjon av brusken i hofteleddet og knokkelforandringer som f.eks forkalkninger.

Årsak:
Hofteartrose kan oppdeles i primær og sekundær. Den primære oppstår uten kjent årsak, og den sekundære kan komme som følge av andre hoftelidelser som f.eks inflammatoriske leddsykdommer, utviklingsfeil eller infeksjoner.

Symptomer:
Hofteartrose ses typisk hos middelaldrende eller eldre pasienter hvor de presenterer med smerter, stivhet og nedsatt bevegelighet i områdene rundt hofte, sete og lyske. Enkelte ganger kan det oppstå smerteutstråling til kneleddet på samme side. Ryggsmerter er heller ikke et sjeldent symptom for denne pasientgruppen og smertene kan stråle ned til kneet. Plagene dominerer gjerne om morgenen, og som ved andre artrosetilstander, oppstår smerter i starten og slutten av en aktivitet, ofte i forbindelse med gange. Noen pasienter erfarer hvilesmerter.

Vurdering:
Kiropraktoren eller fysioterapeuten vil utføre en grundig klinisk undersøkelse etter at pasienten har presentert sin sykehistorie. Undersøkelsen innebærer ulike relevante tester som eventuelt kan bekrefte mistanken om hofteartrose. Ved behov for supplerende undersøkelser som f.eks MR eller røntgen kan kiropraktor, manuellterapeut eller lege rekvirere dette.    

Behandling:
I begynnelsen vil man i de fleste tilfellene starte med konservativ behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut. Dette kan innebære leddmobiliserende behandling av hofteleddet, bekken og rygg, manuell behandling av stram muskulatur og instruksjon i relevante øvelser. Det vil også være viktig å avlaste hofteleddet i enkelte tilfeller, og smertestillende medisiner kan være aktuelt for noen pasienter.  Ved manglende effekt av konservativ behandling, og når smertene er vedvarende i den grad at det påvirker pasientens hverdag i stor grad, så henvises pasienten til kirurgisk vurdering. Kiropraktor, manuellterapeut eller lege kan henvise.

Hva kan du gjøre selv:
Det er viktig at du ikke immobiliserer deg i for stor grad da hofteleddet trenger stimuli gjennom bevegelse og aktivitet. Sykling, enkelte svømmeteknikker og generell styrketrening kan være gode egentiltak. Ta gjerne en prat med din behandler for nærmere veileding i forhold til tiltak du kan iverksette.

Ta kontakt med din lokale NEMUS-klinikk for en vurdering av din hofteartrose.  Bestill time i dag her.

 

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.