Helsegruppen NEMUS

Idrettsskader

Idrettsskader

Det grunnleggende prinsippet ved behandling av en idrettsutøver er å optimalisere funksjonen i bevegelsesapparatet. Dette er avgjørende for at utøveren skal kunne prestere best mulig til enhver tid. Dette er det samme som gjelder ved behandling av ”vanlige pasienter”, men det stilles enda større krav ved behandling av en utøver på grunn av den ofte ekstreme belastningen de påfører kroppen.

Vi vet at feilfunksjoner eller akseavvik i bevegelsesapparatet kan ha store konsekvenser for den enkelte utøver og det er dette vi som behandlere må prøve å lokalisere og behandle. Av og til er det sko, sykkel eller annet utstyr som må korrigeres. I andre tilfeller er det utøver som må behandles.
En idrettsskade kan defineres som en skade som er oppstått på grunn av idrett, men begrepet blir også ofte brukt synonymt med fysisk aktivitet. Idrettsskader kan deles inn i akutte skader og belastningsskader etter deres skademekanisme og tid for utvikling.

Akutte skader

Akutte skader er plutselig oppståtte skader som har klart definert årsak eller starttidspunkt. Det er stor forskjell på om man håndterer en akutt skade eller en overbelastningsskade. Ved en akutt skade er det ofte skade av en struktur uavhengig om det ligger et underliggende funksjonelt problem. Det kan være en muskel som er forstukket, et leddbånd som er røket eller et brudd i et bein. Skademekanisme er viktig. Det er viktig å komme tidlig til ved akutte skader. Tidlig behandling kan korte ned skadeforløpet betraktelig.

Vanligvis er det lett å klassifisere en skade som akutt eller kronisk, men i noen tilfeller kan det være vanskelig. Dette gjelder særlig der hvor symptomene oppstår akutt, men hvor skaden kan være et resultat av en langvarig prosess. For eksempel vil en utøver med et tretthetsbrudd i foten gjerne rapportere at symptomene meldte seg under en bestemt løpetur, kanskje til og med i ett bestemt steg. Det gjør at skaden kan bli klassifisert som akutt, selv om den i realiteten er en belastningsskade. Akutte skader er mest vanlig i idretter med høy hastighet og fallrisiko, og lagidretter med mye kontakt mellom utøverne.

Belastningsskader
Belastningsskader er skader som er oppstått gradvis som følge av overbelastning over tid. Her stilles det større krav til en funksjonell vurdering og lokalisering av feilfunksjoner i bevegelseskjeden som kan være underliggende årsak til skaden. Dette er som regel plager som har oppstått på grunn av gjentatte feilbelastninger over lengre tid. Eksempler på dette kan være en feilstilling i ankel – kne – hofte eller for stram eller for svak muskulatur som gir en feil belastning på ledd eller andre muskler. Belastningsskader utgjør en større andel av skadene i utholdenhetsidretter der treningen er monoton, men også i tekniske idretter der samme bevegelse gjentas mange ganger.

Les mer om idrettsskader her:

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.