Hypermobilitet

Hypermobilitet eller hypermobile, ledd kan beskrives som en tilstand hvor ett eller flere ledd kan beveges utover det som ansees normalt. Enkelte kan ha hypermobilitet uten symptomer, mens andre kan presentere med andre assosierte plager.

Hos enkelte kan en grad av hypermobilitet være en fordel (f eks balettdansere, turnere eller lignende idrettsutøvere). Forekomsten anslås å ligge mellom 5% og 30% av befolkningen. Hypermobilitet sees hyppigere i ung alder og iblant kvinner.

Årsak:

Hypermobilitet har en sterk arvelig komponent.

Andre årsaker til hypermobilitet kan være:

  • Unormal utforming av enden på et eller flere ben
  • Svake/forstrekte ligamenter som resultat av protein eller hormonproblemer
  • Unormal muskeltonus
  • Svekket leddpropriosepsjon (evne til å avgjøre sine egne kroppdelers posisjon)

Symptomer:

Symptomer kan variere fra ingen til: Enkelte opplever leddsmerter, noen har økt forekomst av ledd-forstuvninger eller ledd ut av stilling (luksasjoner). Andre rapporterer økt forekomst av overbelastning av muskulatur, mens noen kan være disponert for leddslitasje/artrose.

Vurdering:

En kyndig behandler i Helsegruppen NEMUS kan foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. I de fleste tilfellene er dette tilstrekkelig for å sette riktig diagnose og eventuelt en tilpasset oppfølging.  Dersom det er behov for røntgen eller MR, vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut i NEMUS kunne rekvirere dette.
Hypermobilitet kan måles ved bruk av Beighton score.

Behandling:

Det er lite vitenskapelig kunnskap om hvilke metoder innen fysikalsk behandling og rehabilitering som gir best resultater, men det er tydelig at fysisk aktivitet og tilpasset øvelsesprogram kan lindre og bedre funksjonsevnen.

I Helsegruppen NEMUS har kiropraktoren, manuellterapeuten og fysioterapeuten kompetanse til å vurdere behov for behandling og oppfølging.

Hva kan du gjøre selv?:

  • Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet
  • En halvtimes daglig tur, gjerne på variert og mykt underlag,
  • Aktiviteter som gange, sykling eller svømming gjør godt for hele kroppen
  • Varierer arbeidsstillingen. Den beste stillingen er den neste
  • Stabiliserende trening / styrketrening

Forebygging:

All form for stabiliserende treningsøvelser rundt de hypermobile leddene virker forbyggende. Aktiviteter som pilates og svømming er god trening for hypermobilitet. Unngå aktiviteter som øker smertene.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.